Özellikle plastik malzemeleri daha yumuşak, daha elastik, daha hafif ve daha dayanıklı hale getirmek için kullanılan fitalatlar, polivinil klorürde (PVC) yaygın olarak kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalara göre bazı fitalatların diğer gıda ambalaj türlerinde de olduğu tespit edilmiştir. Fitalatlar, yasal olarak gıda ambalajlarında kullanılmaktadır ancak geçmiş yıllarda yapılan hayvan deneylerinde doğurganlığın azalması gibi olumsuz etkilerin olması nedeniyle EU regülasyonlarına göre kullanımları sınırlandırılmıştır.

( Bakınız EU 10/2011 Gıda İle Temas Eden Plastik Madde ve Malzemeler https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:02011R0010-20200923&from=EN)

2012 Yılında yapılan başka bir araştırma, fitalatların gıda ambalajlarından migrasyonu nedeniyle gıdalarda bulunabileceğini gösterdi. 29 numuneden 9’unun (%31) AB yönetmeliklerine uygun olmadığı gösterildi. Bazı PVC contalı ve metal kapaklı cam kavanozlarda, folyo kapaklı bir plastik kaplarda, kağıt/alü/plastik laminasyonlu yapıdaki ambalajlarda (içecek kartonu) , alüminyum folyo kaplı bir torbalarda ve karton kutular içindeki bazı plastik torbalarda tespit edilen fitalatların PVC olmayan ambalajların içeriğinde olabileceğini doğrulamaktadır.

Fitalatlar plastiklere sıkıca bağlanmadıkları için zamanla serbest kalabilirler. İnsan sağlığı açısından yapılan değerlendirmelere göre bu kimyasalların çoğu yağda eriyerek, yağ dokusunda birikebilmektedir. Yıkılıp zararsız hale getirilme işlemi zor olduğu ve vücutta uzun süre kalabildiği için zararlı etkilere neden olabilirler.